WIT IS GEEN KLEUR OF TOCH WEL?

Of het nu wel of niet een kleur is, feit is, dat witte verf in veel kleuren wit te verkrijgen. In een kleurenwaaier zitten dan ook vele staaltjes met witte scharkeringen en allemaal zijn ze anders.
Schappen vol wit zie je in de verfhandel met mooie namen, zoals: sneeuwwit; magnoliawit; ivoorwit; laurierwit; appelwit; roomwit en ga zo maar door.
Kleuren worden ook in een RAL kleur aangegeven. Zo zijn de bekende nummers wit:
9010 (zuiverwit); 9016 (verkeerswit); 9001 (cremewit); 9003 (signaalwit) Genoeg keus in wit. Maakt het dan uit welke wit je pakt?
Ja, er zit wel degelijk verschil in. Je zult ook hier moeten uitzoeken welke kleur wit bij je interieur past

Wit als basis geeft rust, maar kies wel de goede kleur wit.

Ik leg je hieronder even wat uit over de bekende witte RAL-kleuren

In een landelijk interieur of bij een wat oudere woning met meestal een parketvloer is 9010 nog steeds de meest gebruikte kleur. Kijk voor de grap maar eens op Funda.
Ook voor deuren en kozijnen wordt deze RAL kleur vaak standaard gebruikt. Niets mis mee, maar ook wit heeft te maken met een stijl en smaak verandering. Latex muurverf wit (standaard emmers) zijn witter dan de 9010. Dan lijkt de 9010 ineens wat geler. Wil je alles wit, dan past deze kleur niet bij de latex. Dit kun je oplossen door de latex in kleur 9010 te kopen, dan heb je geen verschil in kleur, hooguit in het verschil in glans. Dit is rustig en als je het plafond ook meeneemt in de 9010 lijkt je huis gewoon effen-wit. Je kunt ook juist meerdere tinten wit gebruiken als accent, dan is het nog rustig, maar met een nuanceverschil.

RAL kleur 9010 was een jaar of 10 geleden enorm populair.
Een crème-achtige wit-tint. Zacht en warm zo werd de kleur ervaren, maar de trends veranderen en de populariteit van deze kleur ook. Valt je keuze op deze kleur, dat is echt prima. Je hoeft niet met alle trends mee te doen en het blijft afhankelijk van je andere kleuren in huis en je lichtinval hoe een kleur tot zijn recht komt en dan telt je eigen smaak ook gewoon nog mee.

Tegenwoordig ligt de tendens op RAL kleur 9003, signaalwit. De kleur is vrijwel gelijk aan de standaard latex-verf. Echt helder wit dus. Kies je dan ook nog voor een matte versie van de lak, dan zijn de muren en het lakwerk, één geheel. Een balkenplafond of de kozijnen vallen weg tegen de met latex geverfde muren.

Welke kleur wit moet je nu kiezen? Kijk naar de stalen, denk erover na en durf ook te combineren. Heb je andere kleuren in je huis, leg deze bij het staaltje wit, zo zie je of het een goede match is. Vergeet ook niet het staaltje op je vloer te leggen om te kijken wat voor effect dat geeft.

Vindt je een blauwe of groene gloed mooi? Of liever meer grijs of geel? Het zijn echt subtiele nuances, maar het maakt wel degelijk verschil. Succes met kiezen.

Kom je er niet uit?
Ik help je graag…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *